Call for papers: Kulturskole i samarbeid—Cutting edge or cutting corners

2024-04-23

Call for papers

Kulturskole i samarbeid—Cutting edge or cutting corners

Gjesteredaktører: Bjørn-Terje Bandlien, Ronald Kibirige, Trine Unander

Bakgrunn

Den nordiske kulturskolen samarbeider på utallige måter med ulike partnere i sine omgivelser. Forskning viser at kulturskolen samarbeider med andre utdanningsinstitusjoner, med det frivillige og profesjonelle kulturlivet, med kulturinstitusjoner som kirker, museer og biblioteker, med offentlige etater som NAV, helse- og omsorgsektor og flyktningetjenester, med statlige ordninger som DKS og UKM og med lokalt næringsliv. I den norske kulturskolens rammeplan står det at kulturskolen skal være «et lokalt ressurssenter og en samarbeidende aktør i grunnopplæringa og kulturlivet i den enkelte kommune.» Også innad i kulturskolen finnes forskjellige former for samarbeid. Kulturskolens flerfaglige sammensetning gir muligheter for utvikling, tverrfaglighet og merverdi gjennom samarbeid. Med mulighetene kommer imidlertid også utfordringer.

Både med den norske regjeringens strategi Skaperglede, engasjement og utforskertrang fra 2019, Stortingsmelding 18 fra 2020—2021 om «kunst og kultur for, med og av barn og unge» og økt forskningsinteresse har det blitt satt søkelys på at kulturskolen kan bidra inn i hele utdanningsløpet fra barnehage til universitet, med utbredt lokal spisskompetanse på kunstfag og kunstfaglig læring og undervisning. Forsknings- og utviklingsprosjekter som Universitetskulturskolen (UniKuP) og Outmus bidrar til økt kunnskap om slike samarbeid, og synliggjør både styrking og utvikling av kunstfaglig utdanningspraksis og utfordringer og uforløste utviklingspotensialer knyttet til slike samarbeid. Samtidig gir forskningen teoretiske og metodologiske bidrag om fag, fagdidaktikk og profesjoner gjennom undersøking av det som skjer når ulike parter møtes til samarbeid.

Spesialnummerets tittel «Cutting edge or cutting corners» peker mot kulturskolens samarbeidskonstellasjoner som potensielt banebrytende, samtidig som de kan medføre fare for at ideer, løsninger og strategier blir for enkle i møte med virkeligheten. Mens samarbeid gir mulighet for nyskaping, kan det samtidig føre til at eksisterende verdier og standarder utfordres. Der utvikling og samarbeid løser utfordringer kan det samtidig være fare for at noe kjært går tapt eller at nye konfliktlinjer kommer til syne.
Mye av den eksisterende forskningen omkring kulturskole er knyttet til musikkpedagogikk, hvilket er forståelig både ut fra kulturskolens historie som musikkskole og det musikkpedagogiske forskningsfeltets generelle tyngde og bredde. Det er fortsatt behov for mer musikkpedagogisk forskning relatert til kulturskolen, men kanskje er behovet enda større med hensyn til andre kulturskolefag som visuelle kunstfag, skapende skriving, teater og dans. Det er også behov for mer forskning omkring tverrfaglige, flerfaglige og fagovergripende forhold i kulturskolesammenheng.

I denne utlysningen inviterer vi forskningsprosjekter som utforsker kulturskolerelatert samarbeid både internt i kulturskolen og med eksterne samarbeidspartnere, uavhengig av disiplinær eller nasjonal tilhørighet. Forskningsprosjektene er relevante for formell eller uformell utdanning i tråd med det mangfoldige interessefelt som kulturskolen relaterer til.

Noen aktuelle spørsmål er blant annet:

  • Hvordan påvirker kulturskolesamarbeid barn og unges oppvekst, utvikling og læring?
  • Hvilke faglige, pedagogiske og didaktiske spørsmål reises i og omkring kulturskolesamarbeid?
  • Hvordan initieres og organiseres samarbeid i og med kulturskolen?
  • Hvordan samarbeider kulturskolen med eksterne partnere?
  • Hvordan foregår samarbeid internt i kulturskolen?
  • Hvilke utfordringer og muligheter fører kulturskolesamarbeid med seg?
  • Hvordan løses utfordringer vedrørende kulturskolerelaterte samarbeid?
  • Hvordan brukes teori og forskningsmetoder i møte med kulturskolesamarbeid?

Målgruppe

Dette spesialnummerets tema er direkte knyttet til Cutting Edge Kulturskole-konferansen som arrangeres på NTNU 21.—22. oktober 2024. Konferansen har samme tema som tittelen på spesialnummeret. En publisering i spesialnummeret til JASEd er dermed tenkt som en mulig vei til videreføring av prosjekter som presenteres på konferansen. Dette skjer etter redaksjonell vurdering og fagfellevurdering.

Cutting Edge Kulturskole har også tidligere vært utgangspunkt for et spesialnummer i JASEd. Se Volum 1, nr. 2, 2017. Spesialnummeret fra 2017 hadde utgangspunkt i Cutting Edge Kulturskole- konferansen gjennomført i Trondheim i 2015.

Praktisk informasjon

  • Artikler kan skrives på engelsk, svensk, norsk eller dansk.
  • Klikk her for forfatterveiledning.
  • Komplette artikler sendes inn til JASEds digitale plattform her
  • For informasjon om publiseringsavgift, se her

Tidsplan

  • -22. oktober 2024: Konferansen Cutting Edge Kulturskole holdes på NTNU, Institutt for lærerutdanning.
  • januar 2025: Frist for innsending av første utkast av artikkel via JASEds digitale portal.
  • Artiklene blir publisert etter hvert som de blir ferdige, og hele spesialnummeret forventes å være ferdigstilt i januar 2026.

Om redaktørene

Bjørn-Terje Bandlien (PhD) er førsteamanuensis i musikk ved NTNU, Institutt for lærerutdanning. Han underviser og veileder på grunn-, master- og ph.d.-nivå i musikkfaglige, musikkdidaktiske og metodologiske emner, og har bakgrunn som lærer i grunnskole og folkehøgskole, samt som utøvende pianist og organist. Bandlien forsker på musikkdidaktikk, kulturskolefeltet og digitalteknologisk didaktikk.

Ronald Kibirige (PhD) is a music and dance educator, researcher, practitioner, music craftsman. He is Associate Professor in Arts Education at NTNU - Department of Teacher Education. He explores collaborative, and interdisciplinary pedagogical approaches for music, dance, and dance-music arts education; dance and music as social-artistic knowledge-bodies; and situated and cultural-specific processes of learning and knowing.

Trine E. Unander (PhD) er førsteamanuensis I kunst og håndverk ved NTNU. Nåværende forskning fokuserer på kunst og håndverksdidaktikk, tradisjonshåndverk, kroppslig læring, kunnskapsoverføring, tverrfaglig læring og bærekraftsdidaktikk og -kunnskap. Hun underviser og veileder lærerstudenter i kunst og håndverksdidaktikk, og har bakgrunn som kunstner og lærer på ungdomsskole.